Základní výbava

Základní výbava

 

Základní vybavení pro fretky

Voliéra/klec:
Mnoho lidí přemýšlí, zda chovat fretku volně v bytě, či v kleci. Nemáte-li "fretkuvzdorný" byt, je lépe mít i klec, či voliéru. Pro fretky je to bezpečnější. V době, kdy zrovna nepobýváte doma, či spíte, můžete fretku zavřít do klece a být si jistí, že fretka neleze po skříních, nedostane se na místa jí životu nebezpečná (úzká, kde se múže fretka udusit, otevřená okna = nebezpečí pádu), či něprovádí někde mimo dohled lumpárny, jako například vyhrabávání kytek, shazování předmětů, lezení na či za kuchyňskou linku, do odpadkových košů a pod.
Fretka je stvoření zvídavé a vynalézavé a pokud jí něco velmi zajímá, je schopná se dostat kamkoli.

Klec:
Krom klecí určených speciálně pro fretky jsou vhodné také například větší klece pro králíky, či pro činčily. Miminální rozměry klece pro jednu fretku jsou například:

·D 62 x H 62 x V 62cm (rozměr klece Tommy Marchioro) - tato klec je vhodná například pro dvě samičky, je skládací

·D 119 x H 59 x V 47cm - klasic

·D 101 x H 58 x V 80 cm- levná klec chrom pro chinchilly - vhodná spíš pro samce (malé samičky prolezou skrz mříže), hůře přístupná pro čištění (má malá dvířka)   

Kvalitnější klece pro fretky nabízí více místa, pro ty majitele, kteří tráví více času v práci, či mimo domov a chtějí fretece dopřád vetší pohodlí

·    Ferplast - Furret Tower

·    Freplast - Furret Extra Large

·    Ferret Nation

·    Marchioro - Tommy 3patrová

·    Omega

Voliéra:
Po letech chovu fretek se mi osvědčila voliéra plastová. Je lehce omyvatelná a udržovatelná.
Domací kutilové však mohou svým miláčkům vytvořit voliéry dřevěné ze starých skříní. Vždy je ale potřeba mít na paměti, že voliéra musí být omyvatelná. Dřevo nasává vodu. Proto je vhodné mít na dně a v patrech voliéry linoleum, či dlažbu.
Voliéry jsou vhodné i pro venkovní chov fretek. Je však důležité aby byla zateplená, měla zastínění a krytí proti průvanu. Proto by měla mít voliéra tři stěny plné.
Jako pletivo je vhodná pozinkovaná svařovaná síť. Nevhodná jsou tzv. králičí pletiva, která fretka lehce překouše.
Je dobré se vyhnout kobercům - které nejsou lehce udržovatelné, drží se v nich roztoči a bakterie, proto jou do voliér nehygienické.

Záchod:
Mezi nejvhodnější záchodky patří rohové – pro samce velký. Samičkám stačí i menší, příp. obyčejný kočičí. Pro nekastrované samce je potřeba pořídit velké záchodky - ať rohové či obdélníkové.
Hlavně je potřeba mít na paměti, že fretka se musí bez problému do záchodku vejít, jelikož do malých záchodků většina fretek chodit nechce a nebo se po horlivém snažení a štelování, trefí mimo wc.
Pro fretku je vhodné pořídit více záchodů, jeden do klece a jiné po bytě. Chození na záchod je potřeba trénovat už u mláděte a za "správně hozený bobek" fretku odměnit. Pokud fretka couvá do rohu, pak rychle přendat na záchod a nejlépe držet fretku na záchodku dokud si nedojde. Fretky jsou schopné se takto naučit chodit na wc, než je vypustíte z klece. 

Stelivo:
Do záchodků se fretkám dává stelivo, stejné jako u koček. Steliv jsou různé druhy - písek (bentonit), přírodní a ekologické (recyklované) a silikony.
Ekologické stelivo je například Asan. Mnoho fretek si toto stelivo oblíbilo spíš jako pelíšek, ale někteří chovatelé si jej nemohou vynachválit. Dále "papírové" stelivo, to je již lepší, více se podobá klasickému písku. Vyrábí je například Cunipic.
Přírodní stelivo je vyrobeno z dřevitých materiálů. Jsou to buď pelety nebo "vločky" či jiné granulky kukuřičné, rostliné, či dřevité. Mnoho chovatelů používá kukuřičné pelety, které však dle mého názoru nejsou vhodné pro domácí použití. Peletky se rozpadnou a máte je všude po bytě.. Cat´s Best Oko plus je však velmi kvalitní přírodní stelivo, se kterým je spokojeno mnoho chovatelů. Nejsou to klasické pelety, ale menší "vločky". Toto stelivo pohlcuje pach a hrudkuje.
Písek, bentonit je také přírodní stelivo. Vyrábí se mnoho druhů a tak si každý chovatel "přijde na své". Tato steliva se vyrábí hrubá, jemná či mikro, jak bez vůně, tak i fresh.

·Micro písky jsou výborně hrudkující, ale často se lehce roznáší na packách. Výborné micro je například Bio Plus a nebo Biokat´s.

·Fresh - někomu voní, jinému smrdí. Já osobně mám ráda vůni a oblíbila jsem si voňavá steliva Biokat´s fresh  (s kočkou v košíku) - jsou jak hrubá (zelené) a micro (modré), případně červený Zverlit aj.

·klasické hrudkující písky jsou například Zverlit, Bio Plus, Biokat´s, Ambipet.

Silikonová steliva nejsou moc vhodná pro samičky v říji, či po porodu. Granulky silikagelu jsou velmi nasákavé a lehce se přilepí k vulvě a nelze je bezbolestně sundat. Silikagely jsou sice steliva velmi nasákavá, ale přesto se mi u fretek moc neosvědčily, protože moč proteče na dno záchůdku.

Pelíšek:
pelíšek, který fretka určitě ocení je Hamak – závěsný pelech. Fretky také mají rády, když se mohou někam zahrabat (takže například vak s otvorem pro vlez), nebo stará mikina.
Fretky občas pelíšky "ochutnávají" (hlavně v pubertě), proto je dobré mít pastu s maltózou (je dobrá i v období línání). Pokud najdete díru v pelechu, dejte maltózovou pastu a pokud by měla fretka problémy s chozením na záchod, nebo by zvracela, je potřeba navštívit veterináře.

Misky a napáječky:
nejlépe jsou-li jakkoli přidělané, jelikož oblíbenou hrou freteček je převrátit misku, či cachtat vodu. Proto na pití doporučuji napáječku. Jako vhodná nekapající napáječka se osvědčila Sippy od firmy Ferplast. Ale někteří chovatelé si stěžovali, že jejich fretky si o napáječky obrousily zuby. Já se s tím zatím za léta užívání nesetkala..

Hračky:
fretkám udělá největší radost i obyčejná igelitka. Rády mají šustivé věci – například šustivé vaky pro kočky, nebo jemný balící papír, či celofánový míček "maribell". Míčky s rolničkou jsou u fretek také oblíbené. Dále jsou velmi oblíbené jakékoli pískací, gumové či plyšové hračky, ale pro fretku vhodné jen pod dozorem. Fretky je rády trhají a koušou a polykají kousky gumy, které mohou ucpat střevo. Navíc většina fretek "jde" po gumě, jako "slepice po flusu". Tudíž se ztrácí pogumované propisky, zipy na bundách - občas i s bundou :o) , klíče,  guma na gumování a pod.

Přepravka:
na delší cestování je dobré mít přepravku. Pro jednu až dvě fretky stačí klasická velikost "č.1". Dobré a kvalitní jsou přepravky Clipper, nebo Atlas. Do těchto přepravek se krásně vejde klasický kočičí obdélníkový záchod na dno a za otvory po stranách lze zavěsit hamaku. Na dvířka jde přidělat napáječka i miska. Takto jsou fretky zvyklé cestovat i více hodin a většinu času prospí. Pokud je cesta kratší, či jen procházka, dá se volit místo přepravky batoh (klokanka) a kšírky.
Rozhodně nedoporučuji místo přepravky na delší cestování tašku látkovou, jelikož fretky bez problémů překonají síťky a zipy a tyto tašky nejsou dostatečně "fretkuvzdorné".

Kšíry a vodítko:
kšíry musí být kvalitní, aby se z nich fretka nevyvlékla. Zapínají se tak aby mezi fretku a kšíry šlo prostrčit prst. Vhodné jsou ve tvaru H, kdy spojovací pásek je na hrudi mezi nohama. Většina nylonových má naopak spojovací pásek na lopatkách (kde se přichytí vodítko na očko).
Vodítko, nejlépe flexi (navíjecí). Fretka není jako pes. Na procházky se dá krásně chodit s říjícím samcem, ale většina fretek chce spíš jen někde "šmejdit" a hrabat, něž aby chodila podle nohy.
Fretku za žádnou cenu nepouštějte z vodítka i kdyby jste jí měli jakkoli ochočenou. I tak se může čehokoli leknout a byla by zbytečně další ztracená fretka.

Hygiena a péče:
Fretkám je potřeba stříhat drápky. Některým fretečkám rostou drápky rychleji, jiným pomalu. A tak sám majitel by měl poznat, kdy je čas drápky ostříhat.
Stříhání se doporučuje cca 2mm od živé tkáně - míň určitě ne. Fretka ale potřebuje mít tlapky pěkně vyváženě stavěné. A tak se drápky stříhají tak, aby nebyly moc krátké (kdy má fretka tlapky prohnuté a stojí jen na polštářcích) a také né dlouhé, přerostlé drápy tlapky také deformují.
Drápky lze stříhat kleštičkama na nehty určenýma lidem. Nebo přímo nůžtičkama pro malá zvířata.

 

Autor článku: Yasmin Nováková

 

 

SCHF

Nemyšl

IČO 22894951
č.ú. 3113614002/5500
Předseda: 737 844 289
Bára Pálková
Místopředseda: 792 298 691
Kateřina Puflerová
Plemenná kniha: 723 513 180
Jana Frausová
info.schf@gmail.com
Vytvořeno službou Webnode