Vybíráme freťátko

Pokud se rozhodneme pořídit si jakéhokoliv živého tvora, nejen fretku, je nutné si vše předem dobře promyslet. Je zapotřebí zvážit, zda jsme schopni poskytnout fretce dostatek potřebné péče, času, financí a zda jsme ochotni převzít zodpovědnost za její život. Přestože jsou fretky časově i prostorově nenáročné, tak jim musíme projevovat svou náklonnost, musíme se s nimi mazlit a musíme si s nimi hrát. Budeme muset tolerovat noční a ranní lomcování s mřížemi klece, chlupy, které budeme mít všude a musíme se připravit na to, že bude potřeba poupravit byt pro bezpečný pohyb našeho nového kamaráda. Z dosahu musíme odstranit květináče, křehké věci, předměty které se dají snadno rozbít, rozkousat nebo odtáhnout a i přesto se musíme do budoucna smířit s určitými ztrátami. Je dobré si předem uvědomit, že se bude muset někdo o fretku postarat v době naší nepřítomnosti a musíme mít v záloze spřízněnou rodinu nebo přátelé. Počítat musíme s výdaji očekávanými, jako je kvalitní strava, očkování, kastrace, ale může přijít i nečekané onemocnění. Je to samé musíme, musíme, ale tak už to s držením každého zvířete je..
Rozhodnutí pořídit si nového člena rodiny musí být po společné domluvě celé rodiny. Nelze přinést domů roztomilé freťátko a čekat, že je rodiče nebo partner s nadšením přijmou a budou se o něj starat. Pořízení živého tvora musí být se souhlasem všech členů domácnosti, kteří budou v budoucnu s fretkou přicházet do každodeního kontaktu. V tomto případě se překvapení nevyplácí.
 
 
Je rozhodnuto? Doma se všichni na freťátko těší ? Gratuluji ! Fretky jsou zábavné uličnice.
 

Kam pro malé freťátko?

Fretka se dá získat několika způsoby. Přes specializované rubriky na internetu, kde najdeme od jara do podzimu spoustu inzerátů, z prodejny typu zverimex ( to Vám ale každý rozumný chovatel fretek rozmluví ) a v neposlední řadě z útulku, který se specializuje na opuštěné fretky.
Fretku je možné pořídit si také z chovatelské stanice, která je registrovaná pod oficiálním klubem chovatelů. V těchto stanicích se chov specializuje na fretky, jejichž původ je dán průkazem původu. Průkaz původu je především dokladem o předcích Vámi vybraného freťete a měl by dokládat, že u předků nedocházelo k nežádoucí příbuzenské plemenitbě. V chovatelské stanici mohou být použiti k chovu pouze jedinci, kteří svou způsobilost k chovu získali na základě udělené chovnosti.
Freťátko si v chovatelské stanici můžete vybrat podle vlastních pocitů, nebo si můžete nechat poradit. Dobrý chovatel Vám rád poradí a pomůže. Také je nutné dobře zvolit chovatelskou stanici, je dobré poptat se známých či pohledat na internetu, navštívit výstavu fretek a nebo dát na reference.
Domluvte si nezávaznou návštěvu u chovatele, ať už je jeho chov s průkazem původu nebo bez průkazu. Každý dobrý chovatel se rád pochlubí svým chovem a ochotně Vám ukáže freťátka i dospělé fretky. Udělejte si čas a navšivte raději více chovatelů.
Na návštěvě si všimněte v jakém prostředí jsou freťata odchovávána, jaká je péče o dospělé fretky a jaká je péče o fretky, které už nejsou chovné. Chovatel, který se starých fretek zbavuje nebude ten správný chovatel kterého hledáte. A pokud mohu poradit, nekupujte si freťátko, kterého Vám bude líto. To platí i o freťátkách nabízených ve zverimexech a na různých chovatelských burzách. Můžete si domů přinést nemocné zvířátko, do kterého budete muset investovat nemalou částku na veterině. Pokud neznáte podmínky chovu a chovatele jste nenavštívili předem, tak se vyhněte nabídce dovozu freťátka nebo předání někde na parkovišti nebo u benzínky. Trvejte na osobním odběru u chovatele.
Než se definitivně rozhodnete k tomu, že si Vaše vysněné freťátko odnesete domů, měli byste zjistit ještě následující:
Freťátko by nemělo být mladší než osm týdnů. V době odběru by mělo mít první očkované proti psince. Potvrzení o očkování bude mít vyznačeno v očkovacím průkazu, který k freťátku dostanete. Freťata v chovatelských stanicích musí mít identifikační mikročip.
Pozorně si prohlédněte srst, zda se v ní nenacházejí paraziti. Freťata by neměla by být špinavá, s výrazně slepenou srstí.
U zadečku by srst měla být také čistá bez nánosu exkrementů a stejně samotný zadeček by neměl být podrážděný, opruzený, či výrazně špinavý od výměšků.
Uši by měly být čisté, bez "logrových" usazenin, které značí svrab, určité množství maziva je přijatelné.
Oči by měly být čisté, bez výtoku.
Dáseň by měla být růžová bez jakýkoliv hnisavých ložisek či výrazného zarudnutí s vyjímkou období kolem sedmého až osmého týdne, kdy dochází u freťat k přezubení, chrup by měl být bez viditelných poškození či nepravidelností,
Z tlamičky by neměl být cítit výrazný zápach, odlišný od běžné stravy.
Pokud se nám zalíbí freťátko, které má bílou hlavičku nebo bílé znaky na hlavě, měli bychom vědět, že takový jedinec může být hluchý. Do této skupiny patří fretky v barvě DEW, Pandy někdy i Badger. Neplatí to ale u fretek v barvě Albín a Silvermitt. V osmi týdnech už většinou chovatel ví, jak na tom konkrétní freťátko je.
Freťátko samotné se musí jevit zdravé, aktivní, zvědavé, přátelské a nemělo by projevovat při kontaktu bolest.
Už osmitýdení mládě dokáže bolestivě a do krve pokousat. Správně socializované freťátko, které je zvyklé na každodení kontakt s chovatelem, nekouše. Pokud není hladové, tak zoubky používá jen ke hře a jemnému okusování prstů.
 

Výbavička

Dříve, než si freťátko přinesete domů, zjistěte si u chovatele čím je freťátko krmeno a jaké stelivo doma používá. Kupte freťátku granule a maso, na které bylo doposud zvyklé. Pořiďte si i pytel steliva, který používá chovatel.
Důležitý je výběr záchůdku. U nás používáme pouze toaletky ve tvaru obdélníku. Určitě platí - čím prostornější, tím lepší. K záchůdku si pořiďte i lopatku s otvory, kterou budete vybírat použité stelivo.
Ze zkušenosti vím, že nejlepší jsou misky keramické. Nejlépe se udržují v čistotě, hůře se postrkují po kleci, nedají se převrátit, ale granulky se z nich dají vyhrabat stejně dobře a rychle jako z misek nerezových nebo umělohmotných.
I když jste rozhodnuti, že fretečka bude žít na volno, tak pro pár prvních týdnů bude klec nezbytnou součástí Vaší výbavy. Pokud nemáte pro freťátko vyhrazenou jednu místnost, která je zařízená pro jeho bezpečný pobyt, bude v kleci v době Vaší nepřítomnosti v bezpečí.
V kleci nesmí chybět napaječka. Na výběr bývá kuličková a pístová. O kuličkovou napaječku si ale fretky mohou obrušovat přední zoubky. U nás používáme napaječku pístovou.
Fretky rády odpočívají v závěsných hamacích. Hamak se dá pověsit do klece a nebo třeba mezi nohy kuchyňské židle.
Nezbytná je i pevná, nejlépe plastová přepravka. I když nikam necestujete, čas od času musí fretka k veterináři a tak se přepravka na cestu hodí.
 

Jak zpříjemnit freťátku příchod domů

Freťátko potřebuje po příchodu do nového domova určitý čas, aby se s novým domovem, ale i s Vámi seznámilo. Pokud je to možné, zajeďte si pro freťátko v období, kdy budete mít pár dnů volna, abyste měli dostatek času na seznámení. Když freťátko přinesete domů, tak ho dejte do vybavené klece, ukažte mu kde má svůj záchůdek s podestýlkou, pelíšek a mističky s jídlem na které bylo zvyklé od chovatele. Klec by měla být v bytě umístněna tak, aby nebyla v průvanu a pokud na ni dopadají sluneční paprsky, tak pouze brzy ráno a nebo pozdě odpoledne.
Aby si freťátko co nejlépe zvyklo, hodně si s ním hrajte. Často ho chovejte a hlavně nešetřete pochvalou a pohlazením a odměňujteje vitamínovou pastičkou. Fretek mám doma hodně a všechny jsou moc hodné nejen na moji rodinu, ale všechny kdo je chovají. Pouze jedna naše dospělá fretka si občas ráda kousne. V roce 2012 jsem si ale v Holandsku koupila angorskou samičku, která se už u chovatelky chovala k lidem nepřátelsky. U nás doma pak syčela i ze spaní, kousala do krve a pokud jsem vstoupila do jejího prostoru, tak útočila. Pro své chování si vysloužila brutální jméno Mamba. Hned první týden jsem se po jednom ošklivém kousanci neudržela a Mambu jsem plácla. Chudinku jsem tím tak strašně vyděsila, že začala hystericky ječet, ale hned zas útočila. Nikdy jsem doma neměla zlou fretečku a tak jsem si s ní nevěděla rady, ale pokud nepomáhalo to, že dostane naplácáno, tak jsem to zkusila uplně naopak a začala jsem malou Mambu i přes její protesty a četné kousance chovat, hladit a uplácet pastičkou. Asi za měsíc jsem už byla její kamarádka a začala mne sama vyhledávat a hlásila se o pochování. Myslím si, že této změně v chování napomohlo i to, že Mamba viděla, že si se mnou ostatní fretky hrají, že se se mnou mazlí a že nikomu žádné nebezpečí nehrozí. Její nepřátelské chování bylo jen ze strachu z lidí. Tak tedy mazlit, chovat a uplácet .
A teď zas zpět k hračkám pro fretky. U nás je velmi oblíbené mávátko (hračka, peří nebo provázky, které jsou s prutem propojeny gumičkou). Pořídit mu můžete šustící kočičí tunel, který je také velmi oblíbenou hračkou. Fretky milují různé druhy kuliček s rolničkou. Při výběru dejte pozor na hračky, které se dají snadno rozkousat a její části následně spolknout. Freťátku by tak hrozilo ucpání střev. Toto platí i u fretek, které jsou už dospělé. Freťátku uděláte radost i když mu hračku vyrobíte sami. Z lepenkových krabic se dá postavit úžasný papírový hrad se spoustou tunelů a průlezek. Dlouho nevydrží, ale ty další budou možná ještě lepší. Někdy levná, doma vyrobená hračka udělá větší radost než drahá, kupovaná.
 

Nebezpečí v novém domově

Mějte na paměti, že fretka je velmi zvídavá. Snažte se předejít její vynalézavosti a ochraňte ji! V bytě hrozí mnoho nebezpečí. Těmi největšími hrozbami bývají otevřené balkonové dveře a okna, jedovaté rostliny, čistící prostředky, pračky, myčky, zapomenutý kbelík s vodou, úzké prostory za kuchyňskou linkou nebo skříní, zapomenuté prášky a spoustu dalších nástrah. Většina fretek si nevšímá elektrických kabelů, ale právě ta Vaše to nemusí vědět.
Pokud budete chodit s fretkou na procházku, tak vždy používejte bezpečné kšírky a to i v tom případě, že by se Vám zdálo, že fretečka chodí vedle Vás i bez vodítka. Fretky jsou velmi lekavé a při neznámém zvuku se mohou vyděsit a utéct. Pozor si dejte na psy!
 

Jak se o freťátko správně starat

Hlavně z počátku budeme naše freťátko krmit stejně, jak na to bylo zvyklé u chovatele. Rychlá změna na jiný druh krmiva by mohla freťátku přivodit průjem. Pokud chceme udělat změny v krmení, tak to musíme dělat postupně, v průběhu několika dnů.
Jen co se u Vás freťátko zabydlí, tak s ním zajděte k veterináři a nechte je prohlédnout.
U freťátka, které má za sebou první očkování proti psince, musíme dodržet přeočkování ve stanoveném termínu. Mezi třetím a šestým měsícem necháme freťátko naočkovat proti vzteklině. Očkování proti vzteklině je povinné ze zákona. Freťata se preventivně neodčervují. Odčervení se provádí pouze na základě pozitivních laboratorních výsledků.
Ještě u chovatele si necháme ukázat jak a čím čistit fretce ouška a způsob jakým se stříhají drápky. Čištění oušek a stříhání drápků provádíme asi v třítýdením intervalu.

 

SCHF

Nemyšl

IČO 22894951
č.ú. 3113614002/5500
Předseda: 737 844 289
Bára Pálková
Místopředseda: 792 298 691
Kateřina Puflerová
Plemenná kniha: 723 513 180
Jana Frausová
info.schf@gmail.com
Vytvořeno službou Webnode